Obří populační studie publikovaná dnes v Nature Medicine potvrdila, že i malé množství zpracovaného masa, slazených nápojů a transmastných kyselin (ztužené tuky) zvyšuje riziko závažných nemocí – a to bez bezpečné hranice příjmu.

Metaanalýza zahrnující přes 3,5 milionu lidí ukázala, že:

  • 50 g zpracovaného masa denně (například salám) → +30 % riziko diabetu 2. typu a +26 % riziko kolorektálního karcinomu
  • 250 ml slazeného nápoje denně → +20 % riziko diabetu 2. typu
  • Transmastné kyseliny (ztužené tuky) → +20% riziko ischemické choroby srdeční při spotřebě transmastných kyselin pokrývajících 2% denního energetického příjmu.

Jinými chorobami se studie nezabývala s ohledem na omezenou dostupnost dat.
Riziko stoupá už od malých dávek. Efekt je sice relativně slabý, ale důsledky pro veřejné zdraví jsou značné. Autoři doporučují omezit spotřebu těchto vysoce zpracovaných potravin v populaci.

Česká republika v tomto ohledu zaostává. Na rozdíl od jiných evropských zemí dosud nemá daň na slazené nápoje ani se dostatečně nesnaží motivovat občany omezit trans-tuky nebo vysoko-zpracované masné výrobky. I tato studie nám ukazuje, že je čas to změnit.

 

 

Autor: Marián Hajdúch
Sdílej